Baby beddengoed maken

Aankleding op een kinderkamer kan lastig zijn, vooral als je de muren niet te druk wil maken. Een goede manier om sfeer te creeën is met textiel: gordijnen, vloerkleden en beddengoed. Met een stofje van de markt maak je in een handomdraai (ook met twee linkerhanden) zelf een babydekbed.

Een lits jumeaux dekbedovertrek maken is zo simpel nog niet, maar een babydekbedovertrek is een heel mooi beginnersproject. Het enige wat je nodig hebt, zijn een stukje stof, een meetlint, een schaar, wat spelden en een naaimachine. Hoeveel stof je nodig hebt is uiteraard afhankelijk van de maat van je dekbed en kussen, maar ik heb hier een vrij standaard maat voor babybeddengoed aangehouden. Op de patronen kun je zien hoeveel stof je nodig hebt voor het dekbedovertrek en het hoofdkussen. Als je de voor- en achterkant van andere stoffen wil maken, moet je rekening houden met de naad. Hou voor een extra naad 1 cm extra stof aan (per kant).

Let op! Katoen kan tot 5% krimpen in de eerste was. Klein voorbeeldje: mijn lap van 2,4 meter is 12 cm korter geworden en dat gewoon op 40 graden. Het is verstandig om daarom je stof altijd eerst te wassen voor je de schaar erin zet. Vooral als je erop gaat borduren. Als je stof gekrompen is, maar je garen niet, krijg je hele lelijke bulten die er niet meer uit te strijken zijn. Let er bij gekleurd/bedrukt katoen dan op dat dit ook enorm kan afgeven bij de eerste was. Bezint eer ge begint.

En nu genoeg bezinning, tijd om aan de slag te gaan!

Download patronen

De kussensloop

We beginnen met de kussensloop: knip je stof uit volgens de patronen en leg het met de goeie kant naar beneden op tafel. Aan weerszijden van de stof moet een rolzoom komen. Die is eenvoudig te maken door de stofrand 1cm om te vouwen en daarna nogmaals om te vouwen (/te "rollen"). Nu speld je de rolzoom vast.

Rolzoom vastspelden
Rolzoom vastspelden

Het is handig om je spelden meteen in de juiste richting te doen. De truc om ze gemakkelijk tijdens het stikken eruit te halen is om ze met de kop naar jou toe wijzend te plaatsen. Maak aan de andere kant van je hoofdkussen ook een rolzoom. Let op: beiden moeten met de omgevouwen kant naar boven liggen. Leg je stof onder de naaimachine en stik 1 of 2 mm van de rand af. Stik beide rolzomen door. Als je nog niet zo ervaren bent, is het handig de rolzomen eerst plat te strijken alvorens ze door te stikken. Zo weet je zeker dat de rolzoom niet kan verschuiven tijdens het stikken.

Rolzoom doorgestikt
Doorgestikte rolzoom

Als je beide rolzomen hebt gemaakt, kun je het kussen in elkaar zetten. Leg de stof nu met de goede kant naar boven. Vouw het langste gedeelte op de vouwlijn tot aan de andere vouwlijn. Zet hem in het midden van de rolzoom vast met een speld. Vouw nu het korte gedeelte eroverheen en zorg ervoor dat het mooi aansluit bij de rolzoom van het lange gedeelte. Speld alles vast en stik de twee naden dicht op ongeveer 1 cm. Katoen kan behoorlijk rafelen, dus het is verstandig om de naden daarna af te locken of te zigzaggen. Draai de stof nu binnenstenuiten en je kussen is af! Als je moeite hebt met de rolzoom, kun je ook proberen om de zelfkant van de stof te gebruiken. Dit is het gedeelte aan de buitenkant van je stof wat niet rafelt.

Dekbedovertrek zelfkant
Zelfkant

Het dekbed zet je precies hetzelfde in elkaar. Je begint met de rolzomen en daarna stik je de zijnaden dicht. Als je het dekbed nog wil bedrukken of borduren is het handig dit te doen voor je hem dichtstikt. Op mijn dekbed heb ik een Tauntaun geborduurd om in het 'thema' van de kinderkamer te blijven. Dat is zo'n wollig beest waar Luke Skywalker op rijdt van de planeet Hoth waar zich de Echo base van de Rebel Alliance bevond. En wat totaal niet relevant is (ik moet een nieuwe hobby zoeken...). Eerst heb ik er een pentekening van gemaakt en hem op de achterkant van de stof getekend met behulp van carbonpapier. Wel in spiegelbeeld doen! Daarna heb ik met de naaimachine de lijnen gevolgd. Dit is erg arbeidsintensief als je een ingewikkelde tekening hebt, maar het geeft wel een geweldig eindresultaat.

Dekbed borduren

Als laatste stik je de ondernaad van je dekbedovertrek dicht. Hierbij hou je altijd een deel open waar je je dekbed doorheen kan doen. Ik hou ervan om een zo klein mogelijke opening te maken, zodat het dekbed er goed in blijft zitten. Je kan ook een wat grotere opening aanhouden en er drukkers of touwtjes aan naaien. Vouw je dekbed dubbel en meet vanaf het midden de helft van je opening af en zet aan beide kanten een speld. Stik vanaf de buitenkant tot aan je speld. Als je geen drukkers gebruikt kun je op 2 mm vanaf de onderkant door de rolzomen heen stikken. Als je drukkers wil gaan gebruiken kun je het beste naast je rolzomen stikken. Zo hou je 1 cm rand over waar je de drukkers op kan bevestigen. Omdat de stof hier al dubbel is, heb je meer houvast voor je drukkers en zal het minder snel kunnen scheuren bij het openmaken ervan.

Draai nu ook je dekbedovertrek binnenstebuiten en ren naar de kinderkamer om de boel op te gaan maken. Je eindresultaat zou er dan ongeveer zo uit kunnen zien. Mocht je nog meer hulp nodig hebben of wil je iets speciaals laten maken, dan kun je me altijd mailen. En als je het echt opgegeven hebt, kijk eens in de webshop.

Star Wars dekbed