De toren van pancakes

Vroeger maakten wij op zondagochtend altijd croissantjes. Uit zo'n blikje. Bij mij is dat inmiddels geen traditie meer, maar sinds kort hebben we wel een andere.

Pancakes1

Vierde kerstdag hebben we een after-Christmas-pancake-breakfast georganiseerd, waarbij ik voor de pancakes zou zorgen. Ik ben dol op pannenkoeken en poffertjes en hoewel ik al wel een aantal keer pancakes heb gegeten (ook in New York), had ik nog nooit zelf pancakes gemaakt. Het recept is iets anders dan bij gewone pannenkoeken.

Recept pancakes

Met deze hoeveelheid maak je ongeveer 24 pannenkoekjes van 8cm doorsnee, genoeg voor 2 personen.

  • 125 gram bloem en een theelepel bakpoeder (of 125 gram zelfrijzend bakmeel)
  • 3 eieren
  • 2 dl karnemelk
  • snufje zout

Verder heb je nog boter nodig om in te bakken en om het echt Amerikaans te maken: ahornsiroop en blauwe bessen.

Als je van echt luchtig houdt, splits je alledrie de eieren en klop je het eiwit stijf met een klein beetje zout. In een grote kom meng je de bloem, bakpoeder, eigelen en de karnemelk. Schep het eiwit erdoorheen en begin gelijk met bakken. Als je ze iets minder luchtig wil maken, splits je één of twee eieren en klop je daar het eiwit van stijf. De overige eieren meng je gewoon zo door het beslag. Vooral bij het maken van grote hoeveelheden hoef je niet alle eiwitten stijf te kloppen.

De pancakes bak je in een grote pan met boter op middelhoog vuur. Je kunt er zo'n 3 tot 4 tegelijkertijd maken. Je hoeft niet te wachten tot de bovenkant helemaal droog is zoals bij gewone pannenkoeken. Wacht tot er wat grotere luchtbellen verschijnen aan de bovenkant en controleer dan of de onderkant goed bruin is. Draai de pancakes om en laat de andere kant ook bruin worden.

Pancakes2

Maak een stapeltje van pancakes en schenk de ahornsiroop eroverheen, serveren met blauwe bessen en boter. Naar eigen smaak slagroom en poedersuiker toevoegen. Gisteren heb ik weer pancakes gemaakt. Deze vrijdag ga ik op de markt weer naar blauwe bessen zoeken, denk ik.

This breakfast was brought to you by Bill. Thanks for the maple syrup! We look forward to seeing you again this year and we have a special day planned for you. Take care and see you soon!