Een kattenwigwam maken

Sinds een paar weken hebben we een nieuwe (tweedehandse) poes. Maar omdat alle spullen van de vorige al weg waren, moest ik een nieuw slaapplekje voor haar maken.

Onze nieuwe kat komt uit de erfenis van een overleden buurvrouw. Drie weken geleden hebben we haar uit een inmiddels leeg huis opgehaald. Ze is al een jaar of 13, maar gaat hopelijk nog een tijdje mee. Na de eerste nacht bleek dat ze graag dicht bij de verwarming slaapt en (net zoals alle katten) het liefst ergens in kruipt. Daarom wilde ik een soort tentje voor haar maken. En het beste soort tent is natuurlijk een wigwam. Het goede nieuws? Jij kunt deze geweldige kattenteepee ook maken in een paar simpele stappen. Het beste cadeau voor de kat of kattenliefhebber in je leven.

Benodigdheden

Wat je nodig hebt voor deze supersimpele en superleuke teepee zijn:

  • 1 meter (stevige) stof naar keuze (van 140 cm breed)
  • naaimachine (alhoewel je hem ook met de hand kan dichtstikken met veel geduld en waarschijnlijk zelfs kan nieten)
  • 4 (bamboe) stokjes van 60 cm
  • veter of touw
  • eventueel biaisband
  • een beetje fantasie en/of textielverf (of watervaste stift)

Om het je nog makkelijker te maken heb ik een patroon van de onderdelen gemaakt. Je hebt in ieder geval 4 driehoeken nodig en 1 keer het vierkant voor de bodem. De stroken zijn om geleiders te maken voor de stokken, maar je kunt er ook voor kiezen om de stokken er zo in te zetten of om ze met een touwtje vast te zetten.

Voorbereiding

Knip je onderdelen uit. Je hebt 4 driehoeken voor de zijkanten nodig en 1 vierkant voor de bodem. Als je de stokken niet wil zien heb je ook 4 stroken nodig. Uit één van de driehoeken knip je een cirkel. Dit is de ingang van de teepee. Omdat wij een vrij kleine kat hebben is 16 cm groot genoeg. Heb je een wat grotere kat, maak dan het gat wat groter. Mocht je echt een beer in huis hebben, dan raad ik je aan ook de teepee wat groter te maken.

Versier de panelen voor je de teepee in elkaar zet. Ik heb een stencil van karton gemaakt en de figuren met textielverf erop geschilderd. De ingang heb ik afgezet met biaisband. Dit laat zich prima in een cirkel stikken. Vouw het band over de lengte dubbel en zorg ervoor dat aan beide kanten van je stof evenveel band ligt. Zet het band eerst vast met spelen en stik daarna voorzichtig rond. Laat ongeveer 2 cm overlappen op het einde. Je kunt het natuurlijk ook aflocken of omzomen, een beleg ertegenaan doen of gewoon onafgewerkt laten.

01 onderdelen cat teepee

In elkaar zetten

Zoom de bovenkanten van de driehoeken om. Leg twee driehoeken met de buitenkant op elkaar en stik ze (aan 1 kant) ongeveer 1 cm van de kant aan elkaar. Strijk de naad in het midden plat zodat hij helemaal open ligt. Leg tussen het paneel en de zoom je strook en stik deze aan de buitenkant door. Zo maak je meteen een siernaad. Leg daarna de andere kant van de strook gelijk met de andere kant van je opengevouwen naad en stik weer aan de buitenkant door. Herhaal dit tot alle panelen aan elkaar zitten. De siernaden geven de teepee niet alleen een robuuste uitstraling, maar zorgen ook voor heel veel extra stevigheid.

Als je geen geleiders wil maken voor je stokken, hoef je alleen maar de vier panelen om te zomen aan de bovenkant en ze met de zijkanten aan elkaar te maken. Je kunt met de hand halverwege dan nog aan de binnenkant een touwtje naaien waarmee je de stokken vast kunt zetten.

02 stokgeleiders naden
03 stokgeleiders

Als je alle vier de panden aan elkaar heb gemaakt en de geleiders vast hebt gestikt, kun je de bodem vastmaken. Draai je teepee binnenstebuiten en speld je bodem (met de goede kant naar binnen) vast aan de panelen. Let erop dat je netjes uitkomt met de hoeken. Eventueel kun je op de panelen en de bodem het midden aangeven van elke kant er van daar uit werken. Stik je bodem vast en draai je tent weer goed (via de ingang). Steek nu de stokken via de bovenkant in je tent en zet ze met een stevig stukje touw of veter vast.

Genieten maar

Omdat wij een vrij koude vloer hebben, heb ik eerst een stuk schuimrubber op maat gemaakt. Dat heb ik met een broodmes in een trapezevorm gesneden, zodat het precies in de tent past. Daarboven op ligt een heerlijk dekentje. Vijf minuten na het neerzetten, kwam mevrouw haar nieuwe slaapplek inspecteren. Hieronder het ultieme bewijs van goedkeuring. Deze foto is dezelfde avond gemaakt.

04 cat teepee