Een lichtbord maken

Donkere dagen vragen om extra warmte en licht binnen. Met deze verlichte pijl ga je altijd de juiste kant op.

Ik ben dol op neon en verlichte borden. Misschien is het mijn lampenfetish. En aangezien het al weer lang geleden was dat ik iets gemaakt had, leek het me tijd voor een leuk cadeautje voor manlief. Dus iets mannelijks. En iets soort van praktisch, zij het overbodig. Manlief is dol op typografie en van die ouderwetse symbolen. Dus iets wat niet mis kan gaan. Een pijl.

Stap 1

Het patroon downloaden (PDF). Je kan het gemakkelijk verschalen, maar ik raad je aan om het zeker niet kleiner te maken dan A4.

Verder heb je nodig

  1. plankje hout / MDF / multiplex
  2. decoupeerzaag
  3. boormachine
  4. LED lampjes
  5. karton
  6. nietpistool
Pijl lichtbord tekenen

Deze tijd van het jaar kun je gemakkelijk aan LED lampjes komen. Ik heb twee snoertjes van 20 lampjes op batterijen gebruikt. Ik heb voor een warm wit gekozen, maar dat is een kwestie van smaak. Je begint met het overtrekken van je patroon op het hout. Carbon papier is hier handig, maar bij zacht hout, zie je de lijnen waarschijnlijk ook wel als je hard genoeg drukt. Uiteraard kan je iedere andere vorm of letter kiezen.

Zaag het uit met de decoupeerzaag en meet de diameter van je lampjes op. Mijn LED lampjes zijn 4 mm. Teken het patroon voor de lampjes uit en boor de gaatjes. Als je twijfelt over de maat, kun je beter klein beginnen. Als de lampjes dan niet passen, kun je de gaatjes altijd nog opboren. Kleiner maken kan niet! De lampjes moeten een beetje geklemd zitten.

Boor alle gaatjes en schuur je werkstuk aan beide kanten. Nu kun je hem nog schilderen. Ik wilde hem eerst houtkleurig laten, maar heb toch de volgende dag toch gekozen voor zwart. Om de nerf te behouden heb ik mijn verf sterk verdund.

Pijl lichtbord achterkant
Pijl lichtbord nietjes

Nu kun je de lampjes plaatsen. Zorg ervoor dat je de lampjes op een logische volgorde plaatst, zodat je snoer niet in de knoop komt. Om alles af te werken en de snoeren en batterijhouders te verbergen, heb ik als laatste een rand van karton gemaakt. Zo blijft hij bovendien zelf staan. Snij een reep dun karton van ongeveer 5 cm die om je werkstuk heen past en lijn hem uit met de voorkant. Niet hem vast en ga zo je hele werkstuk rond. Je kunt de nietjes nog met watervaste stift of verf minder opvallend maken. Plak eventueel klittenband aan de achterkant van je werkstuk en de batterijhouders om ze op hun plek te houden.

Ideaal cadeau voor iemand die alles al heeft. Of voor op de kinderkamer. Of om gewoon je eigen plekje op te lichten deze Kerst.

Pijl lichtbord1

Mijn volgende stap is om hem een stapje groter te maken. En op netstroom. Maar dan moet ik even wachten tot we er plek voor hebben...

Pijl lichtbord3