Ex libris (of Zelf Slingers Maken)

Geen kinderfeestje zonder doe-het-zelf: taart bakken, traktaties maken en het huis versieren. En waarom dan ook niet meteen je eigen versiering maken? Ik wil je laten zien hoe gemakkelijk het is om zelf leuke slingers te maken voor elk feest.

Benodigdheden slinger maken

Benodigdheden

Je hebt nodig:

  • Oude (strip)boeken
  • Mal
  • Liniaal
  • Mes
  • Biaisband
  • Dubbelzijdig tape
  • Naaimachine (of lijm)

Voor mijn slingers gebruik ik oude kinderboeken die ik bij de kringloopwinkel gevonden heb. Je kunt ook stripboeken gebruiken. En als je je boeken wil sparen, dan kun je de plaatjes inscannen en uitprinten. Het makkelijkste is om eerst een mal te maken van de vlaggetje. Ik gebruik een driehoek van 14 cm breed en 16 cm lang. Je kan uiteraard ook een ronde onderkant maken of rechthoekige vlaggetjes gebruiken.

Snij met behulp van je mal een aantal vlaggetjes. Ik kies de minst meisjesachtige plaatjes uit en kom dan aan 18 vlaggetjes. Aan de achterzijde van de vlaggetjes plak ik smalle dubbelzijdige tape over de hele breedte.

Leg je biaisband met de onderkant naar boven (de kant met de omgevouwen rand) en plak je vlaggetjes tot net onder het midden. Het eerste vlaggetje zit op 60 cm van het begin. Zo heb je genoeg ruimte om je vlaggetjes ergens aan vast te maken. De afstand tussen de vlaggetjes is hier 7 cm.

Vlaggetjes op biaisband plakken
Plak de vlaggetjes tot net onder het midden van je biaisband

Dan komt het leukste gedeelte. Veel mensen weten misschien niet dat papier zich prima laat stikken op een naaimachine. Wel een grote steek gebruiken anders perforeer je het papier te veel en kan het snel gaan scheuren. Vouw je biaisband dubbel en stik over de hele lengte door het band heen. Het stiksel geeft de slingers een beetje cachet, zullen we maar zeggen.

Als je geen naaimachine hebt, kun je het biaisband uiteraard ook tegen elkaar lijmen of nieten. Mocht je weinig ervaring hebben op een naaimachine, dan is het misschien ook handig om de twee helften eerst lichtjes tegen elkaar aan te lijmen (of plakken met dubbelzijdig tape). Zo zal het stikken makkelijker gaan.

Vlaggetjes stikken
Vouw je biaisband dubbel en stik het helemaal door

De uiteindelijke slinger is zo'n 5 meter. In plaats van papier kun je ook tafelzeil gebruiken. Dat rafelt niet en zal ook minder snel scheuren. Ook leuk om het met restjes behang te proberen. En met stof is een zo'n slinger uiteraard ook snel gemaakt. Als je niet van een rafelige look houdt, kun je beide schuine zijden van je vlaggetje van een rolzoompje voorzien. In mijn blog over babybeddengoed maken, leg ik je uit hoe dat moet.

Heb je geen tijd om het zelf te doen? Kijk dan eens bij mijn handgemaakte slingers.

Zelf slingers maken kinderfeestje