Herfstgroen

De herfst kwam laat, maar wel op volle sterkte. De bomen zijn kaal of bruin en de temperatuur is 15 graden gezakt. Terwijl het buiten giet, kun je binnen mooi een groene wereld maken met dit simpel uit te voeren idee.

Ik ben dol op hangende planten. In mijn toekomstige badkamer (met prachtig daglicht en inloopdouche) wil ik dan ook van die hangende orchideeën en een waterval aan varens. Daarnaast is het ook handig omdat je je vensterbanken vrij kan houden en de planten veilig buiten het bereik van kleine, graaiende handjes (en/of pootjes) zijn. Maar dit keer niet het standaard hangpotje met een leuk plantje erin. Ik laat je zien hoe je een 'natuurlijke' pot kan maken van mos. Dit houdt niet alleen het vocht goed vast, het is ook nog een prachtig om te zien. Soort van je eigen kleine, zwevende planeet.

Je hebt nodig:

  • een plant naar keuze
  • mos
  • transparant garen of visdraad
  • een schaar is ook wel handig
  • iets om de boel aan op te hangen terwijl je bezig bent

Ik heb gekozen voor een soort van conifeertje, maar het werkt in principe met iedere plant. Voor het mos breng je een bezoekje aan het het dichtstbijzijnde bos en probeer je een paar mooie 'lapjes' mee te nemen. Hoe groter de stukken, hoe makkelijker het straks is om je plant er mee te bekleden.

Haal je plantje uit de pot. Kneed heel voorzichtig de wortels een beetje los en als het kan probeer de kluit dan al in een bol te duwen. Forceer niks, met het mos maak je vanzelf een bolvorm. Bekleed de kluit met je stuk(ken) mos en bind een groot stuk draad om het midden om de boel een beetje bij elkaar te houden. Maak nu een soort mandje van draad door twee lange stukken dubbel te vouwen en onder (bij de vier uiteindes) aan elkaar te knopen. Maak bovenin een lus waaraan je je plant straks kan ophangen. Leg je plant in het mandje en verspreid de vier draden gelijkmatig.

Nu is het handig om je plant op te hangen, terwijl je de rest van het draad erom heen knoopt. Je kunt hem bijvoorbeeld aan een zuignapje hangen of een lijmklem of haak. Als je in de keuken werkt, kun je hem gemakkelijk aan het handvat van je bovenkastjes hangen.

Hangende tuin maken

Wikkel en knoop zoveel draad als nodig om je kluit heen om er een stevige bol van te maken, maar probeer zo min mogelijk te gebruiken. Als het mos wat gegroeid is, zie je de draden niet meer. Water geven is een kwestie van je bol volledig onder water dompelen in een bakje water, even wachten tot hij goed doordrenkt is (maak even een kopje warme chocomelk) en dan uit laten lekken. Daarna kun je hem weer terug op zijn plek hangen. Misschien kun je proberen om hem te bevochtigen met een plantenspuit, maar ik vrees dat het water dan niet helemaal doordringt tot de kluit van de plant. Ik geef hem meestal zo'n twee tot drie keer per week water, maar dat is afhankelijk van de luchtvochtigheid op de plek waar je hem hangt. En hoe groter de kluit, hoe minder vaak je hem water hoeft te geven. Ik heb er nog geen plek voor, maar het mooiste is natuurlijk een aantal bollen met verschillende planten. Een mens moet blijven dromen natuurlijk...

Hangende tuin