Het is lente!

De eerste dag van de lente is ook echt een mooie lentedag. Helaas kan dat in Nederland zo weer omslaan. Maar om de moed er in te houden en (ongeacht het weer) de lente in huis te halen: tijd voor meer groen!

Ik ben dol op kleine spulletjes. En dan vooral poppetjes en beestjes. Daarom ben ik nog steeds dol op Lego, maar ook op modeltreinen. Of beter: die landschapjes ernaast. In Arnhem zit een geweldige modelwinkel waar ik af en toe eens ga kijken om vervolgens hyper thuis te komen en te schreeuwen dat ik mini flamingo's nodig heb. Gelukkig wordt hier thuis goed geluisterd en lag er met Kerst een klein doosje met nog kleinere flamingo's onder de kerstboom. Zoals altijd is de bestemming nog niet duidelijk op dat moment, maar inmiddels weet ik zeker waar ze horen. In een mini landschapje.

Benodigdheden

  • Glazen kom, vaas, bak
  • Steentjes voor drainage
  • Potaarde
  • Mini plantjes, vetplantjes en mos
  • Versiering

Materiaal zoeken

Voor mos hoef je helemaal niet het bos in of de paden op. Als je gewoon in de buurt kijkt, bijvoorbeeld al op stenen vensterbanken en muurtjes buiten, kun je de meest uiteenlopende soorten mos vinden. Kleine plantjes zijn vaak al te vinden tussen stoeptegels. Als je niet zulke groene vingers hebt, is het juist verstandig om te zoeken naar dit soort plantjes. Omdat ze op schrale grond groeien, zijn het echte overlevers.

Voor de versiering gebruik ik uiteraard mijn flamingo's. Eentje heb ik vastgelijmd op een steen. Daarna heb ik wat zand erover gelijmd om de boel een beetje te verdoezelen. De bedoeling is dat het zand straks ook in het landschapje komt, zodat het in elkaar overloopt. De andere flamingo staat in het 'water'. Met aluminiumfolie heb ik een bakje gemaakt. De kreukels zorgen voor een erg mooi effect op de bodem. De binnenkant van het bakje heb ik blauw geschilderd en daarna gevuld met Vallejo Water Effects. Deze pasta is wit en droogt transparant op. Je kun ook houtlijm gebruiken, maar dan zul je het in meerdere dunne laagjes moeten aanbrengen. Een te dikke laag houtlijm zal nooit helemaal transparant worden!

Aan de slag

Als je genoeg materiaal hebt verzameld, kun je beginnen met het opbouwen van je landschapje. Begin met een laagje steentjes op de bodem en leg er laag van 2 à 3 centimeter aarde op. Als je twijfelt over je indeling, kun je eerst wat composities proberen voor je het in je glaswerk doet. Begin met plantjes en mos plaatsen langs de randen en werk naar binnen toe. Vul eventuele gaatjes op met kleine steentjes, stukjes mos of sierzand. Plaats je miniatuurtjes en je bent klaar.

Mini landschap zoom

De mijne is een waar tropisch paradijs geworden. Twee flamingo's hebben een thuis gevonden, nu de andere drie nog.

Landschap top
Landschap full
Een ereplekje tussen het andere groen