Het lekkerste-worteltaart-ooit recept!

Worteltaart

Inmiddels is worteltaart de grote favoriet bij ons thuis. Elke verjaardag (en andere gelegheid die om taart vraagt) staat deze klassieker op tafel. Ik ben ooit uitgegaan van een bestaand recept, maar inmiddels heb ik mijn eigen, gezondere variant geperfectioneerd. Belangrijk onderdeel van deze taart is de speculaaskruidenmix. Dus laten we bij het begin beginnen.

Speculaaskruiden zelf mengen

Zorg dat je een goed afsluitbaar schoon potje klaar hebt staan. Zet al je ingrediënten op een rij, zo raak je straks de tel niet kwijt. Gebruik een theelepel of een klein maatschepje en schep het rechtstreeks in je schone potje. Houdt elke keer dezelfde lepel aan voor ieder deel. Zet daarna de specerij die je gebruikt hebt opzij. Het handigst is uiteraard de reeds gemalen varianten te halen.

Je hebt nodig:

  • 8 delen kaneel
  • 2 delen nootmuskaat
  • 2 delen kruidnagel
  • 1 deel korianderzaad
  • 1 deel anijszaad
  • 1 deel gemberpoeder
  • 1 deel kardemon
  • 1 deel foelie
  • 1 deel witte peper

Deze speculaas/koekkruiden zijn uiteraard in allerlei recepten te gebruiken. Gebruik altijd een schone lepel in je potje en sluit hem goed af na gebruik. Zo blijven de speculaaskruiden lang goed.

Worteltaart met limoenglazuur

Voor deze worteltaart kun je zowel een tulband als een springvorm gebruiken. 

Voor de taart

  • 250 g zelfrijzend bakmeel + 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels speculaaskruiden + snufje zout
  • 100 g suiker (rietsuiker, basterdsuiker of kristalsuiker)
  • 3 grote eieren
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 50 g dadels
  • 100 g walnoten en/of pecannoten 
  • 600 g geraspte winterpeen

Schil en rasp de winterpenen. Hak de noten grof en de dadels fijn. Verwarm de oven voor op 175ºC. Meng in een kleine kom het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout. Voeg in een grote kom de eieren, suiker en olie samen en klop het drie minuten met een mixer tot een luchtig mengsel. Klop beetje voor beetje de droge ingrediënten erdoor. Schep als laatste de winterpeen, dadels en noten door het mengsel. Vul je vorm met het beslag en zet in het midden van de oven. Controleer je taart na 45 minuten met een houten prikker. Als de taart gaar is, laat je hem volledig afkoelen tot kamertemperatuur alvorens hem uit de vorm te halen.

Voor het glazuur

  • 1 bakje naturel smeerkaas
  • poedersuiker
  • 2 limoenen

Was de twee limoenen en rasp de schil met een fijne rasp. Pers de limoenen uit en voeg alles samen met de roomkaas. Voeg poedersuiker toe naar smaak. Smeer de roomkaas op de taart en laat ze samen koelen of serveer de roomkaas apart. 

Voor de liefhebbers: garneren met gehakte pistachenootjes!