Koffiemakerjasje van leer

Sinds het welbekende koffiezetapparaat de deur uit is, hebben wij een zogenaamde French press koffiemaker. Helaas zit er een zwakke schakel in dit apparaat: het glas. Of beter gezegd: degenen die het glas steeds kapot maken.

Na horrorverhalen over koffiepads en percolators, zijn wij hier thuis overgestapt op zo'n glazen koffiemaker. Erg handig en (wat ik me laat vertellen, want ik drink geen koffie) erg lekkere koffie. Hij kan in de vaatwasser, je hebt geen gedoe met filters of ander soort verpakkingen en hij kan gebruikt worden voor één of meerdere koppen koffie. Het enige nadeel is dat het hoofdcomponent uit glas bestaat. En niet erg dik glas. Dit betekent dat je niet met een metalen lepel erin mag roeren en vooral dat je er voorzichtig mee om moet gaan. Dat laatste blijkt een uitdaging hier thuis, want inmiddels is vorige week het derde reserveglas besteld. En ja, dít keer was het mijn schuld.

Dus terwijl manlief weg is, maak ik een mooi leren hoesje (zeg maar gerust harnasje) om glas nummer 4 hopelijk wat langer mee te laten gaan.

Leren hoes maken

Je begint het makkelijkste met het maken van een papieren voorbeeldje. Wikkel een stuk papier om je koffiemaker heen en knip de gaten voor het handvat erin. Trek je patroon over op een stukje leer en snij het uit.

Koffiemaker 1

Daarna maak je een sluiting er aan. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan er een soort korset van maken met veters, een houtje-touwtje sluitingmaken met een lus en een knoop of je plakt er gewoon wat klittenband op. Ik heb gekozen voor drukkers, want die heb ik in groten getale thuis liggen. Dus ik maak eerst gaatjes aan één kant, rol het hoesje om de koffiemaker en teken dan (door de gaatjes) de andere gaatjes af.

Koffiemaker 2

Nu de drukkers erin maken en wachten tot de cafeïneverslaafde thuiskomt. Ik zou er bijna zelf koffie van gaan drinken.

Koffiemaker 3