Leuke babycadeaus maken

Het lijkt wel of iedereen die ik ken bezig is met baby's krijgen, dan wel maken. Of ze zijn aan het scheiden, maar meestal niet tegelijkertijd. Opeens zijn al mijn vrienden die leeftijd van huisje, boompje, beestje (en relatietherapie). En nog erger, ik dus ook. Het goede nieuws is dat ik na twee jaar weer babycadeaus kan maken.

Als je braaf de voorschriften van de kraamverzorging volgt, heb je als aanstaande ouder natuurlijk alles al in huis voor de baby er is. Dus wat geef je iemand die alles al heeft? Iets leuks, iets praktisch, iets persoonlijks? Of iets wat je zelf maakt en all of the above is. Ik wil je een paar dingen laten zien, die gemakkelijk en snel te maken zijn. Uiteraard kun je ook meteen voor een babydeken gaan, maar dat kost wat meer tijd.

Gehaakt kledinghangertje

Heel gemakkelijk te maken, met kleine restjes garen, of in één kleur. Houten kleidinghangertjes kun je in een hoop winkels kopen. Een beetje afhankelijk van de maat van je hangertje, zet je zo'n 15 à 16 steken op (hij moet om je hangertje heen passen) en haak je een lapje iets langer dan je hangertje. Je kunt stokjes haken, maar met een vaste steek krijg je een wat dichtere structuur. Zorg ervoor dat alle knopen aan dezelfde kant zitten. Zoek het midden door je lapje dubbel te vouwen en haal de haak van je hangertje er door heen. Naai, rijg of haak de zijkanten en onderkant dicht en je hebt binnen een uur een leuk cadeautje.

Gehaakte kledinghanger

Babykleding

Babykleding maken is ook niet moeilijk. Er hoeft geen ingewikkelde pasvorm in en zolang je tricot gebruikt, past het altijd. Het makkelijkste vind ik om gewoon een bestaand shirt, pakje of broek over te trekken op papier en dan je patroon uit je eigen stof te knippen. Kijk hoe het kledingstuk in elkaar zit en naai de boel dicht. Het lijkt moeilijker dan het is. Bij een shirt werk ga je als volgt te werk:

  • Knip voor- en achterpand en twee mouwen. Knip een strook van ongeveer 3 cm voor het boord. Let op: deze knip je in de lengte van de stof!
  • Naai het voor- en achterpand bij de schouders aan elkaar.
  • Bepaal het middenboven van de mouw en speld deze vast op de schoudernaad.
  • Naai de mouwen aan het lijf.
  • Naai nu in één keer de zijnaad van het lijf en de mouw aan elkaar.
  • Vouw de strook voor het boord dubbel en naai deze aan de hals en eventueel de mouwen en onderkant.
  • Naden aflocken en klaar! Als je het jezelf echt makkelijk wil maken, kun je de onderkant en mouwen ook onafgewerkt laten. Tricot rafelt niet, maar zal wel een beetje om gaan krullen.

Als je geen overlockmachine hebt, kun je de naden ook altijd dicht zigzaggen. Nog leuker om te doen: gebruik een oud kledingstuk van jezelf. Een beter (en mooier) milieu, begint bij jezelf! Kijk ook eens bij mijn andere blog voor het maken van een walvisknuffel en een rammelaar.

Babypakje zelf maken
Oud shirt hergebruikt
Babyshirt zelf maken