Miniatuur plantjes

Eén van mijn zwaktes is miniatuur dingen. Mini meubels, mini accessoires, mini eten, eigenlijk dus mini alles. Toen ik al een beetje over mijn Barbie fase heen was, maakte ik van brooddeeg (en later van fimoklei) miniatuur croissantjes en taarten voor de Barbie's van mijn buurmeisje. En nu ik zelf weer een klein meisje in de buurt heb, kan ik wederom helemaal los gaan.

Miniplant 04

Materiaal

Hoewel er nu geen plek in huis is voor een poppenhuis van formaat, ben ik vorig jaar begonnen met een poppencaravan (van papier maché uiteraard). Die nadert nu eindelijk zijn voltooiing, dus vond ik het tijd om vast maar te beginnen aan de inrichting en accessoires. Want waarom zou je één project afmaken als je er 50 half kan doen?

Ondanks dat papier mijn favoriete materiaal is, is het realistisch schilderen van bladeren ongelofelijk tijdrovend. Daarom heb ik een slimme shortcut gevonden als het gaat om planten maken, die net zo duurzaam is als papier. Elke keer als ik door de Ikea loop, snuffel ik even bij de kunstplanten om te zien of er nog wat afgevallen blaadjes op de grond liggen. Door de (variatie in) kleur en de tekening lenen deze zich uitstekend als basis voor bijna iedere plant. Voor mijn monstera plant heb ik blaadjes van een nep klimop gebruikt.

Miniplant 01

Met een gaatjestang en een scherp schaartje heb ik de blaadjes in monstera vorm geknipt. De plastic takjes heb ik laten zitten, omdat ze al een redelijke monstera look hadden. Losse blaadjes heb ik eerst vastgelijmd aan de hoofdtak en daarna de hele tak omwikkeld met een dun strookje, groen crêpepapier ter versteviging en om hem een betere kleur te geven. De 'mosstok' wilde ik in eerste instantie maken van een satéprikker en bruin touw, maar dat zag er niet uit zoals ik voor ogen had. Uiteindelijk was een stukje bruin kraftpapier om de satéprikker heen gewikkeld een betere optie.

Miniplant 02

Uit de grote collectie knutselspullen kwam ook nog een echt terra cotta plantenpotje tevoorschijn die perfect van formaat was. Door een lang stuk aan de mosstok te laten heb ik hem goed kunnen verankeren in de 'aarde'. Die is gemaakt van krantenpapierpropjes, houtlijm en zwarte acrylverf. Het krantenapier laat zich goed vormen, zodat het perfect klemt in het potje. Als finishing touch heb ik achterin het potje nog een babyplantje gezet.

Op de eerste foto staat ook nog mijn mini Sansevieria. Deze is gemaakt van langwerpige nep blaadjes. Om ze steviger te maken en de nerfprint aan beide zijden te hebben, heb ik eerst twee blaadjes op elkaar geplakt alvorens ze in vorm te knippen. Daarna kregen ze alleen nog een geel randje acrylverf. Een afgescheurd en opgerold stukje karton was het enige wat nog nodig was om ze fier overeind te laten staan en meteen een mooie structuur voor de aarde te creeëren. De pot voor de Sansevieria is een houten dopje van een geur diffuser met van die houten stokjes erin. Ik kan hem altijd nog schilderen, maar voor nu vond ik de houtkleur wel passen.

Miniplant 03

Dus hou je ogen open de volgende keer in de Ikea, op grofvuildag of knip in de pauze een stukje van de nepplant op je werk en ga aan de slag! De mogelijkheden zijn eindeloos.