Nieuwe nachtkastjes, nieuwe slaapkamer

Ik heb al een tijdje het idee om de slaapkamer eens een beetje op te knappen. Niks structureels (want daar heb ik geen tijd, geld en ruimte voor), maar wat accessoires vervangen. Nou heb ik zelf een hekel aan thema-kamers (alhoewel de slaapkamer nu ook en klein 'oosters' tintje heeft), maar ik heb natuurlijk wel iets voor ogen: groen. Het uitgangspunt is een oude schoolkaart met vissen. En ik wil planten. En oranje. En een grotere slaapkamer...

Visposter

Nachtkastje 1

Allereerst moeten er twee nieuwe nachtkastjes komen. Nachtkastje 1 wordt iets met beton en hout. En dat ene bovenblad van dat tafeltje wat ik al maanden geleden uit elkaar gehaald heb. Ik begin met het zoeken van een mooie tak. Mijn berkentak vind ik op een undisclosed location in Arnhem. Ik had hem al eerder zien liggen, dus ga ik gewapend met zaag de straat op, de bosjes in en een hekje over om de gigantische tak een kopje kleiner maken. Ik neem een mooi Y vormig stuk mee, wat ik eerst schoon schrob met groene zeep en daarna aan de boven- en onderkant recht zaag.

Berkentak nachtkastje

Dan is het tijd voor het maken van de voet. Met mijn linkse idealisme kies ik in de bouwmarkt voor eco beton, want dat heeft een CO2 reductie van 40% en geen extra kosten, lees ik op de verpakking. Bij het openen van de zak begrijp ik waarom: halverwege het malen hebben ze de machine uitgezet. De helft van het beton bestaat dus uit kiezels. Maar dat mag de pret niet drukken, dus maak ik in een ijsbakje de eerste partij aan. Bij de kringloop winkel heb ik voor 1 euro een springvorm gekocht. In de tak heb ik 3 lange schroeven geschroefd die mijn tak rechtop houden terwijl het beton droogt en als een soort wapening dienen. In mijn springvorm giet ik ongeveer twee liter beton, totdat de schroeven niet meer zichtbaar zijn. Ik controleer of de bovenkant waterpas is, dek het beton af met een plastic zak en laat de hele boel aan zijn lot over.

Voorbereiding beton voet nachtkastje
Mijn geïmproviseerde betonwapening en alle benodigdheden
Betonnen voet nachtkastje
Beton gieten in de springvorm

En dan na twee dagen angstvallig wachten, is het zover: ik haast me naar de kelder om te zien of het beton gedroogd is (en mijn tak nog rechtop staat). De springvorm gaat gemakkelijk open, maar het beton is behoorlijk korrelig en er vallen wat stukjes van de bodem. Ik denk dat een paar dagen extra uitharden wel nodig was geweest, maar ik heb geen zin meer om te wachten. Vriendin L. komt me helpen met de slaapkamer, dus moet het maar zo. Hij mag nog één nachtje drogen naast de verwarming en dan gaat de bovenkant erop.

Het eindresultaat

En dit is het eindresultaat van het eerste nachtkastje. De bovenkant zit verlijmd met twee deuvels, in iedere tak één. Nu gauw verder met het andere nachtkastje.

Bedtafeltje