Onze tuin

Ik ben een planten-hoarder. Of eigenlijk: ik ben een hoarder. Schoenen, Lego, boeken, Star Wars spullen, stofjes, porselein, lampen en als het zou kunnen: katten, maar vooral dus ook planten.

Aardbeienplant

Maar ook "bruikbare" spullen, zoals hout, schroeven, koppelingen en electronica. Niet dat ik het de eerste tien jaar ga gebruiken, maar er komt een dag dat je blij bent dat je het bewaard hebt. En 12 keer verhuisd hebt.

Hoe dan ook, ik doe graag dingen met het oog op de toekomst, dus ben ik dit jaar al druk bezig geweest met mijn "moestuin". Dat is de vierkante meter aarde op het platte dak waar mijn bessenstruik, kersenboom en aardbeienplanten staan. Alhoewel de bessenoogst bijzonder mager was, hebben we drie weken lang elke dag aardbeien gegeten. En dan niet van die krenten, nee, formaatje golfbal en een bak vol. Ongespoten, onbewerkt en overheerlijk. Inmiddels staan de uitlopers al in potjes om de aardbeienopbrengst voor volgend jaar te verdubbelen. Als we dan tenminste nog plek hebben om ze kwijt te kunnen.

Aardbeien
Dagoogst van de aardbeienplanten

De aardbeienplanten komen uit de tuin van een overleden buurvrouw van mijn moeder. Het huis werd verkocht en de tuin moest leeg. Ik (als echte hoarder) kon het natuurlijk niet laten om zoiets moois weg te gooien, dus heb zoveel ik kon uitggraven en meegenomen. Ook een rode bessenstruik (dat wil zeggen, twee takken aan een kluit) paste nog achterin. Hoewel deze begin van de zomer nog niet veel tekenen van leven vertoonde is hij toch enorm uitgelopen en heeft zelfs nog wat vruchten gedragen.

De kersenboom (ongeveer hetzelfde formaat als de bessenstruik toen ik hem kocht) is flink uitgelopen en heeft zeker 10 kersen gedragen. Helaas waren ze er allemaal al van afgetrokken door de eksters nog voor ze rijp waren, maar toch. Tegen de muur van het huis staat nog een bak met een frambozenstruik, een bramenstruik, een zwarte bes en een rode bes. Deze planten komen uit mijn vorige tuin, maar doen het beduidend minder goed in een bak door het gebrek aan voeding. Dit jaar heb ik ze wel compost gegeven en dat is duidelijk te zien in de plantgroei. Nu alleen nog de vruchtenopbrengst verhogen en dan hebben we volgend jaar elke dag bosvruchtenmix met slagroom.

Kersenboom
Kersenboom

Vandaag heb ik de laatste prachtige aardbeien geplukt en de boel een beetje gefatsoeneerd. Over een paar maanden moeten de aardbeienplanten afgedekt worden met stro of plastic om de winter te overleven. Dan moeten ook mijn bessenstruiken gesnoeid worden. Hopelijk hoeven ze nog maar één winter te overleven op het dak voor ze terug gaan in de volle grond. In mijn tuin. Met eigen groenten en aardappels, maar vooral heel veel aardbeien. En bessen.

Aarbeienplant uitlopers
Lieveheersbeestje in de citrusboom
Citrusplant