Van babykamer naar kinderkamer

Er zijn alweer bijna twee jaar voorbij sinds die onvergetelijke dag dat mijn zoontje casually late besloot om ter wereld te komen. In twee jaar van 4,25 naar 12,5 kilo en van 56 naar 86 cm. En uiteraard van liefste baby op aarde naar uitgekookte peuter met eigen wil. Daar hoort geen babykamer meer bij.

Hoewel de babykamer nog steeds mijn favoriete kamer in huis is, is het nu toch wel tijd voor wat anders. Met zindelijkheid in het vooruitzicht kan ook de commode eindelijk eens plaats maken voor wat meer opbergruimte. En daar heb ik al een goede kandidaat voor: de antieke linnenkast van mijn oma. Nergens in huis is daar plek voor, maar nu ga ik er plek voor maken. Hopelijk kan ik er naast voorleesboeken, kinderkleren, babydekentjes en speelgoed ook nog een beetje van mijn eigen linnengoed in kwijt. En dan dilemma 1: waar ga ik de kast zetten? Op de plek waar nu de commode staat of gooi ik alles om? Kwestie van uitproberen, denk ik. Gauw de kast maar eens tevoorschijn halen.

Dilemma 2 is de aankleding van de kamer. Omdat dit niet het huis is waar we nog lang zullen blijven wonen, wil ik niet te veel investeren in het verven of behangen van de muren. Dat heb ik beneden al genoeg gedaan. Nou ben ik ook niet degene die mee doet aan trends, maar ik vind zo'n witte muur met zwarte patroontjes echt helemaal het einde. Zoiets wil ik dus ook op de nieuwe kinderkamer gaan maken. En om het slaapkamerthema door te voeren: groen. Onder meer door de witte lamp uit de woonkamer (die nu niet meer past vanwege de radiatorombouw) groen te schilderen. En misschien moet ik nog wat leuke groene accessoires maken. En een vleugje Star Wars toevoegen natuurlijk.

Babykamer 1e jaar
De babykamer

Met dat ik dit verder aan het schrijven ben, kom ik erachter dat ik helemaal geen foto's heb gemaakt van hoe het eruit zag. Ik vond alleen nog een foto van toen we net verhuisd waren (zie boven). Op zich zag het er nog redelijk hetzelfde uit. Later heb ik nog wat boekenplankjes opgehangen onder de zwevende plank. En het bankje voor het raam heb ik na een paar maanden al weg moeten halen, omdat meneertje er steeds op klom. Maar het is ook niet zo belangrijk hoe het eruit zag, want daar gaat het niet om.

De linnenkast komt op de oude plek van de commode. Op de muur erachter heb ik een patroontje gemaakt. Met duct tape. Eerst heb ik alles uitgemeten en afgetekend met potlood. Dat was nog het meeste werk, omdat ik in mijn eentje stond te prutsen op een tropische dag. Maar met een voorraad voorgeknipte stukjes tape, was ik na een half uurtje klaar met plakken.

De lamp liet zich verrassend goed schilderen. Ik heb hem wel eerst helemaal uit elkaar gehaald en foto's gemaakt van hoe hij elkaar zat. Dat bleek hard nodig, want in elkaar ging lang niet zo makkelijk als uit elkaar. Maar dat kon wederom ook aan de temperatuur liggen. Metaal kan prima geschilderd worden met verf op waterbasis, mits je een goede primer gebruikt. De kleur is fantastisch. En toevallig precies Lego-groen. Misschien ben ik inmiddels al geprogrammeerd om Lego kleuren te herkennen...

Muur kinderkamer
Lamp kinderkamer

Met de indeling valt verder niet zo veel te variëren, dus blijft de 'bedbank' waar hij staat en het ledikantje ook. Natuurlijk komt er wel nieuw beddengoed. En omdat ik dan toch al bezig ben: nieuwe kussens. En iets nieuws voor boven zijn bedje. Om een beetje in het zwart-wit/Star Wars concept te blijven heb ik gekozen voor een afbeelding van de maan. Deze foto heb ik eerst bewerkt en daarna af laten drukken op grijs papier. Ik heb hem op karton geplakt zodat ik hem rond uit kon snijden en op kon hangen. Het liefst had ik hem meteen op karton laten drukken, maar dat ging helaas niet bij de drukker waar ik was. Iets voor de volgende keer.

Het beddengoed is gemaakt van katoen van de stoffenmarkt en heb ik geborduurd op de naaimachine. In mijn blog over baby beddengoed maken, kun je leren hoe je zelf eenvoudig een babydekbed kan maken. En kun je nog meer foto's zien.

Maan
Bedbank

Op het linkerkussen heb ik met biaisband een kruisje gemaakt en vastgestikt. Het Stormtrooper-kussen heb ik op de naaimachine geborduurd, hetzelfde als bij het dekbed. Het rechterkussen is met textielverf bedrukt en heeft (ik kon het niet laten) een met de hand geborduurde Death Star.

Itty bitty death star
Geborduurde Stormtrooper
Stormtrooper kussen