Van voetenbankje naar nachtkastje

Ik maak geregeld meubels, tassen en accessoires in opdracht. Mijn laatste project was een nachtkastje. Hier kun je lezen hoe dat in zijn werk is gegaan.

Het ontwerp

Voor ik begin, bespreek ik met mijn klant zijn specifieke wensen, voorbeelden of inspiratiebronnen. Deze klant wilde graag een jaren veertig geïnspireerd nachtkastje met laatjes. Belangrijk hierbij zijn de pootjes. Daarom ben ik op zoek gegaan naar mooie ronde, taps toelopende  pootjes, kenmerkend voor deze periode. Uiteindelijk vond ik een voetenbankje, waarvan ik de pootjes kon hergebruiken.

Voetenbankje

De bouwtekening

Hierna ben ik met een 3D tekenprogramma aan de slag gegaan. Daarmee kan ik een realistisch beeld maken van het uiteindelijke product, tevens kan ik meteen werktekeningen maken voor het maken ervan. Met wat kleur erop lijkt hij net echt. Voor een klant is het zo ook makkelijk te zien hoe het eindproduct er uit komt te zien.

Nachtkastje front SW
3D tekening

Het maken

Na het schuren van de pootjes is duidelijk te zien dat ze van beukenhout zijn gemaakt. Om de kast erbij te laten passen kies ik daarom voor een berkenmultiplex met een beukenfineer. Alhoewel er nu een kleurverschil is, zal dit bijtrekken na enige tijd of na het beitsen van het gehele kastje. Omdat de laatjes geschilderd worden, kunnen ze van MDF worden gemaakt. Eerst lijm ik ze in elkaar. Met klemmen worden de delen op zijn plaats gehouden tot de lijm droog is. Daarna worden ze geschroefd. Het kastje kan door de verstek gezaagde kanten ook verlijmd worden en heeft geen schroeven nodig.

Lades assembleren

Het onderstel bestaat uit een kruisstuk wat verzonken wordt in de pootjes. Een lastige opgave, maar door de blinde verbinding lijkt het uit één stuk hout gemaakt te zijn.

De laatjes worden eerst gegrond en daarna drie keer afgelakt. Tussendoor schuur ik ze telkens licht op voor een superglad resultaat. Dan kunnen de geleiderails worden gemonteerd en kan het onderstel aan de kast worden gemaakt. En het eindresultaat? Precies zoals we verwacht hadden.

Nachtkastje front
Eindresultaat

Het onbehandelde beukenhout kan op verschillende manieren worden afgewerkt. Met een beits kun je de kleur aanpassen aan je eigen smaak en interieur. De klant koos in dit geval voor een blanke lak. Hou er wel rekening mee dat beukenhout geel wordt na verloop van tijd. Om de lichte kleur te bewaren is het daarom noodzakelijk om een wit pigment aan je tranparante lak toe te voegen. Vraag bij een verfspecialist naar de mogelijkheden.

Nachtkastje J1