Vintage stoeltjes opknappen & bekleden

Een aantal maanden geleden heb ik van mijn schoonzus een paar leuke vintage stoeltjes gekregen, die ze op straat had gevonden. De bekleding was niks meer, maar op dat moment moesten ze nog even wachten op de nodige opknapbeurt. Deze week heb ik ze tevoorschijn gehaald uit de kelder en ga ik beginnen.

Retro stoeltjes
Voor

De voorbereiding

Zoals bij elk renovatieproject begin je met het minst leuke werk. In dit geval, het afhalen van de oude bekleding en het verwijderen van alle nietjes. Twee uur later ben ik een schrale duim en een halve kilo nietjes rijker. Ik denk dat ik eens moet gaan informeren hoe stoffeerders dit aanpakken. Het schuimrubber is nog in prima staat, dus dat ga ik niet vervangen. De kleur van het hout vind ik alleen niet zo mooi. Dat wordt dus schuren... Na wat bloed, zweet en tranen, zijn de stoeltjes helemaal kaal en kan er begonnen worden met het stofferen.

Stoeltjes gestript

De bekleding

De stof die ik ga gebruiken is een echte Afrikaanse waxprint. Vriend A. werkt tijdelijk in Tanzania en heeft me vier prachtige lappen gestuurd een aantal weken geleden. Omdat ze zo mooi zijn is het elke keer moeilijk om de schaar erin te zetten, maar deze stoeltjes vragen om iets speciaals. Ik heb de oude bekleding als patroon gebruikt om de stof te knippen. Het makkelijkste is om de stof voor het grootste gedeelte aan elkaar te zetten met de naaimachine. Zo heb je in ieder geval aan de bovenkant van de rugleuning een strakke afwerking. De onderkant zet ik eerst met spelden vast en naai ik daarna met de hand dicht.

Onderkant vastspelden

De zitting is een kwestie van stof strak trekken en aan de onderkant vastnieten. Helaas kom ik er bij het terugplaatsen van de rugleuning achter dat ik de bovenkant voor de onderkant heb aangezien en zit mijn strakke naad dus aan de onderkant. Duidelijk een gevalletje: twee keer meten, één keer naaien. Omdat ik geen zin heb weer alles los te halen, knip ik de stof los en gebruik ik twee nieuwe lapjes om de rugleuning nu wel goed in elkaar te zetten. Tevens de gelegenheid om het siernaadje waar ik over zat te twijfelen er toch maar in te zetten. Nu zijn we toch al bezig.

Sierstiksel bovenkant
Siernaadje over de bovenkant

En dan weer alles vastschroeven. Het leukste aan zo'n project vind ik toch nog altijd het gebruiken van nieuwe schroeven. Uiteraard zaten hier nog van die gleufkopschroeven in die ik er met geen enkele maat schroevendraaier behoorlijk uit kon krijgen. Daarnaast is het vinden van een platte schroevendraaier hier in huis altijd al een uitdaging. Heerlijk moment als je dan mooie glimmende kruisschroeven terug kan zetten. Met de accuboor! Daar geniet ik van.

En het eindresultaat mag er wezen. Twee nieuwe stoeltjes. Die nog geen bestemming hebben, maar zeker nog krijgen.

Afrikaanse stoeltjes
Na

Omdat ik op ieder stoeltje een ander stofje heb gebruikt, heb ik bij beide stoeltjes dezelfde stof op de achterkant gebruikt. Als ze dan aangeschoven zijn, lijken ze toch hetzelfde.