Volle maan en de gehaakte wolf

We zijn net terug van vakantie, waar we eindeloos konden genieten van heldere sterrenhemels en maanlicht. Gisteren was het volle maan en speciaal voor die gelegenheid wil ik je nog iets laten zien wat ik net voor de vakantie heb gemaakt.

Mijn oma breide vroeger veel knuffels. Die werden dan verkocht in de kamer met de hoge ramen en de fluwelen gordijnen. Af en toe wist ik er een te bemachtigen en laatst vond ik nog twee gebreide beertjes. Ik vind die knuffels altijd iets heel ouderwets en aaibaars hebben. Zelf heb ik altijd al eens een gebreide knuffel willen maken. Alleen kan ik niet breien, maar daar vinden we wel wat op.

Gebreide beertjes

En bij volle maan denk je natuurlijk niet direct aan een beer, maar meer aan een wolf. Een huilende, op een berg. Aangezien ik thuis al een wolf heb die meer dan genoeg geluid maakt, heb ik een klein (en stil) vriendje voor hem gehaakt. Wel met een boevenpak, want dat past het beste bij een klein, stout wolfje.

Het haken van de wolf

Ik ben begonnen met het lijf (van onderaf): eerst een ketting haken en daarna sluiten (ongeveer 56 steken in dit geval). Toen rond verder gehaakt met vasten, elke keer drie rijen in zwart of wit. De kop heb ik met lichtgrijs gedaan, omdat ik daar nog veel van over had van de babydeken. Vanaf mijn zwart/witte 'koker' ben gaan vermeerderen aan één kant tot ik een snuit had. Bij de neus heb ik een iets donkerdere kleur grijs gebruikt. Om de oortjes te haken, bepaal je de plaats en verminder je elke toer tot je een driehoek hebt. Hetzelfde doe je aan de achterkant. Daarna heb ik de bovenkant dichtgehaakt.

De armen zijn erg simpel: maak een ring van 6 steken en vermeerder naar 12. Maak een koker tot je tevreden bent met de lengte.

De benen zijn in mijn geval een verhaal apart: ik begon met het maken van een pootje, maar ik vond het formaat te groot. Dus besloot ik om er een laarsje van te maken. Het tweede laarsje heb ik expres heel ander gemaakt, omdat ik een andere manier van werken wilde proberen. Daarna twee kokertjes (18 steken) gemaakt voor de benen en de boel in elkaar gezet.

Gehaakte wolf
Huilende wolf

Bedankt voor de inspiratie, oma!