Wollen kussens vilten

Ik heb een aantal wollen dekens thuis liggen die ik niet als deken kan gebruiken, omdat ik ontzettend allergisch ben voor wol. Desalniettemin is het geweldig materiaal en bij uitstek geschikt om iets winters van te maken.

Vroeger (ja, vroeger) toen maakten ze nog mooie dingen. Alle wollen dekens die ik heb zijn mooi gemaakt. Met fantastische patronen en kleuren. En zo'n prachtig geborduurd etiket. Een aantal heb ik inmiddels al gebruikt in iPadhoezen en tassen, maar er zijn nog genoeg stukken over om wat mee te doen. Wat me opviel wat dat al deze dekens al vervilt waren. Dat bracht me op het idee om iets met wolvilt te doen. Als je wolvilt in iedere vorm kan krijgen, dan moet het toch ook in combinatie met een wollen deken lukken?

Om simpel te beginnen heb ik eerst een sjabloon gemaakt van een kruis. Met rood wolvilt heb ik het op een grijze deken gemaakt. Dat bleek goed te werken. Dus tijd voor wat meer uitdaging. Om in de kerst/winter sfeer te blijven heb ik gekozen voor een hert. Toch al één van mijn favoriete motieven.

De basis

Wool felt 1

Ik heb een plaatje van het internet geplukt en het silhouette uitgeknipt. Daarna speld ik het vast op de deken en ik vul het op met wolvilt. En daarna prikken maar! Wel netjes langs de randjes werken. Als je de grove vorm hebt, kun je het sjabloon weghalen en aan de details beginnen. Dat is een kwestie van schilderen-op-nummer. Je kan je afbeelding ook eerst bewerken dat je een betere vlakverdeling krijgt, maar ik doe het (zoals altijd) gewoon maar op gevoel.

Wool felt 2

Details aanbrengen

Detais zoals fijne lijntjes kun je als volgt maken: neem een plukje wolvilt en zet het aan één kant vast. Draai het plukje zodat het een streng wordt en zet het al doende vast. Voor details als ogen en vlekjes, draai je een plukje eerst tot een bolletje. Zo blijft het beter in vorm als je het vastzet.

Als je nog veel deukjes ziet zitten van het prikken, kun je je werkstuk even strijken met een stoomstrijkijzer. Zet de stoom op maximaal en begin aan de achterkant. Eventueel kan je voorzichtig ook de voorkant strijken, maar kijk uit dat je de wol niet verbrand!

Wool felt 3

Afwerking

Mocht je een beetje geïntimideerd zijn door een gedetailleerde afbeelding, dan kan je ook voor een simpele, grafische afbeelding of vorm gaan. Als je werkstuk dan af is, maak je er een kussen van. Of een telefoonhoesje. Of een iPad cover. Of je bekleed er een leuk stoeltje mee. Of een lamp. Of je bent niet allergisch en je neemt je dekentje gewoon lekker mee de bank op.

Nog meer vilten? Maak ook eens een wollig huisdier.

Wool felt 4
Wool felt 5