Zelf een vloerkleed haken

Ik heb al maanden een paar rollen textielgaren in huis. Als proef heb ik er een mandje mee gehaakt, maar nu weet ik het zeker: ik heb een gehaakt vloerkleed nodig. En dan niet zo'n formaatje wc-mat, maar een echt kleed. Hoe moeilijk kan dat nou zijn?

Gehaakt kleed

Wat je nodig hebt?

  • Acht rollen textielgaren,
  • een 10mm haaknaald,
  • een paar basis haaksteken,
  • en heel veel geduld

Zoals eerder gezegd kan ik je geen patroon geven, omdat ik niet volgens een patroon werk. Tenminste, dat verzin ik terwijl ik bezig ben. Als je gewoon begint, merk je vanzelf hoe je verder moet gaan. Blijf goed kijken naar wat er past in je patroon: een wat meer open steek of juist een toer met vaste steken om de boel een beetje te verstevigen.

Je begint weer met een cirkel en dan ga je steken vermeerderen. Ik gebruik de enige drie steken die ik ken: vaste steken, stokjes en kettingsteken voor de boogjes. Het mooie aan textielgaren is dat je kleine foutjes niet ziet, dus kun je zelfs achteraf (zoals ik heb gedaan) nog stukken er tussen uit halen. Belangrijk is dat je je kleed op de grond laat liggen terwijl je bezig bent. Zeker als hij groter begint te worden. Zo kun je in de gaten houden of hij plat blijft liggen. Mocht je net als bij mij bulten er in krijgen, dan kun je prima een stukje er tussen uitknippen en het garen weer aan elkaar knopen. Wel zorgen dat je genoeg draad hebt uiteraard.

Met dit formaat (meer dan anderhalve meter) ben ik denk ik zo'n 8 uur bezig geweest, verdeeld over een paar avonden. Ik heb ook wel eens een hele toer uitgehaald, omdat ik niet tevreden was. Maar hij is geweldig leuk geworden. En groot! Ik denk dat ik er wel nog een antislipmat onder ga naaien, want op een laminaatvloer is hij erg glad.

Gehaakt kleed 2

Nu heeft hij een ereplekje in de nieuwe keuken en is het de favoriete speelplek van mijn zoontje als ik sta te koken. De antislipmat eronder is perfect. Ik heb hem niet even groot gemaakt als het kleed, maar alleen onder het meest dicht gehaakte gedeelte gedaan. Nu valt hij nauwelijks op, maar blijft de mat wel op zijn plek liggen.

Wil je ook zoiets, maar het niet zelf maken?

Op bestelling maak ik van alles. Mail me voor de mogelijkheden.