Zelf planeten haken

Maak een reis door de ruimte met deze gehaakte planeten en creëer je eigen sterrenstelsel met een paar restjes haakgaren en een stukje koord.

Gehaakte planeten mobile

Het haken van een bal

Ik ben geïntrigeerd (zeg maar geobsedeerd) door gehaakte bollen. Van poefs tot kerstballen. Desondanks had ik er nog nooit eentje gemaakt. Vooral omdat ik niet wist hoe. Maar gelukkig hebben ze daar het internet voor uitgevonden. Als je logisch nadenkt, is het ook niet zo moeilijk. Beginnen met een cirkel, elke toer meer steken maken tot je bij het midden bent en dan alles in omgekeerde volgorde. Na wat vooronderzoek ben ik begonnen zoals ik altijd begon: we zien wel. De mensen die ook echt een bol willen leren haken, wil ik daarom doorverwijzen naar het overig internet. Dit is meer ter inspiratie, zullen we maar zeggen.

Als eerste heb ik de kleine grijze 'maan' gemaakt met vaste steken. En die was lang zo slecht nog niet. De wereldbol moest wat groter zijn en wilde ik bovendien met twee kleuren maken. Aangezien ik geen expert ben, kies ik er in zulke gevallen nog altijd voor om de draadjes aan elkaar te knopen als het tijd is om een andere kleur te gebruiken. Uiteraard kun je ook leren dubbel haken of kleuren inweven, maar nogmaals: niet hier. De laatste twee planeten moesten wat extra's hebben, dus heb ik na afloop een ring er omheen gehaakt met stokjes.

Planeten haken

Nu nog een mooi koordje eraan knopen en dan kan hij naar de kinderkamer. Of misschien hou ik hem nog heel even hier...