De keukenverbouwing

Eindelijk! Na twee jaar tegen de monsterlijke volkshuisvestingkeuken aan te hebben gekeken, gaan we een nieuwe keuken plaatsen. Maanden planning en voorbereiding worden dit weekend aan de ultieme test onderworpen. Gaan we het voorwerk afkrijgen voor de stucadoors komen?

Oude keuken
Afscheid van de keuken en de leidingen over de muren
Voor

Muren voorbereiden

Heb jij ook weleens van die tegoedbonnenboekjes gemaakt? Voor moederdag? Of als last minute verjaardagscadeau? Dit jaar heb ik er om gevraagd. En dan specifiek voor een dagje behang aftrekken. Vorig weekend had ik mijn moeder, zus en schoonzus zo ver gekregen dat ze kwamen helpen.

Zaterdag hebben we eerst de hele woonkamer en de keuken (voor zover) leeggeruimd. Het rest van het huis staat nu vol met bananendozen en meubels. Maar het moet gebeuren, omdat mijn behangtrekteam de volgende dag al vroeg voor de deur staat. Na de verjaardagstaart (het blijft toch een verjaardag natuurlijk) kan iedereen beginnen op zijn eigen muur. We hadden al de tip gekregen om het behang in te snijden en er dan wat sop op te spuiten. Dat bleek goed te werken. Op de meeste plekken kwam het behang met grote stukken tegelijk van de muur af. Eind van de middag ziet de kamer eruit als een slagveld. Een beetje zoals toen we het kochten.

Leidingwerk

Na het betere sloopwerk de rest van de week ga ik beginnen met het leidingwerk. Gelukkig bijgestaan door een goede vriend/oud collega. Eén met ervaring in leidingwerk. En die zijn eigen pijpenbuiger meebrengt. Toch blijft het anders als je het thuis doet. Vooral omdat het dan jouw huis is wat afbrandt en niet de container op je werk. Maar na anderhalve dag bikkelen, kunnen we de CV installatie weer op druk brengen en kijken of alles dicht is om met enig ongeloof te kunnen constateren dat dit inderdaad het geval is. Snel het plafond dicht maken en wachten op de stucadoors.

Keuken voor1

Stucwerk

Wat een heerlijk moment om na weken weer het gevoel te hebben dat je iets beter aan het maken bent, in plaats van erger. De stucadoors zijn twee dagen bezig geweest om het slagveld te veranderen in een biljartlaken. Dat kan gevierd worden met ontbijt aan tafel en niet (zoals al twee weken) met een bakje cruesli op bed. En aangezien de CV weer werkt kunnen we flink stoken om al het vocht uit het stucwerk weg te krijgen. Ondertussen gaan we ook verder met het schilderen van het houtwerk. De kleur die er nu op zit is echt onbeschrijfelijk. Maar niks wat niet opgelost kan worden door twee lagen RAL9010. De woonkamer (en keuken uiteraard) beginnen weer ergens op te lijken.

Keuken voor2

De keukenkastjes

Het stucwerk heeft ruim een week nodig om te drogen. En omdat we vergeten waren om het stucwerk te gronden, moeten we alles vier keer schilderen. Als de zon recht naar binnen schijnt kun je nog steeds af en toe strepen zien op het plafond, maar die laten we mooi zitten. Nu kan er dus begonnen worden met de opbouw van de keuken. Deze bestaat uit een aantal Ikea onderdelen en twee maatkasten om de trap en de CV ketel te verbergen. Ook de fronten worden op maat gemaakt. Als laatste gaan we nog een betonnen aanrecht storten. Daar over de volgende keer meer.

Keuken bijna af
Na (6 weken)