Papier maché dieren: de ekster

Eén van mijn favoriete materialen om mee te werken is toch wel papier maché. Dit goedkope en makkelijke materiaal laat zich met wat trucjes tot waanzinnige sculpturen omtoveren. Hier wat inspiratie.

De vogelverschrikker

Vorig jaar is mijn volledige kersenoogst (van zeker 10 kersen) opgegeten door de vogels. Het ergste vond ik nog dat ze de kersen eraf trokken toen ze onrijp waren en vervolgens niet eens opaten omdat ze veel te zuur en hard waren! #birds are dicks. Dit jaar heb ik een geniale, zij het zeer omslachtige en arbeidsintensieve oplossing bedacht. Na mijn eerste grootschalige papier maché project (daarover straks meer), heb ik wat simpelers gemaakt: een ekster die alle andere vogels weg gaat houden. Tenminste, dat is de bedoeling. Mijn (vrij reeële) angst is dat die vogels slim genoeg zijn om na één dag door te hebben dat het geen echte vogel is en alsnog alles opvreten. Maar dan kan de ekster misschien nog zijn tweede doel vervullen door gewoon leuk te zijn.

Vogel03

Opbouw

Misschien overbodig, maar even een korte uitleg over wat papier-maché precies inhoudt: bij papier maché gebruik je krantenstrips of snippers en die plak je met behanglijm in lagen over elkaar. Belangrijk is dat de kranten gescheurd zijn en niet geknipt en dat je ook alleen krantenpapier gebruikt en geen reclamefolders of gewoon papier. Sinds kort gebruik ik ook wel eens zogenaamde papierklei waarmee je een soort klei maakt van krantenpapier, behanglijm en houtlijm. Dit is echt te boetseren en droogt keihard op. Meer daarover in het andere blog.

Hoewel ik al veel met papier maché heb gewerkt, heb ik nooit levensechte sculpturen gemaakt. Meestal was het de makkelijkste en goedkoopste oplossing om iets te verstevigen of om een last minute moederdagcadeau te maken. Op internet zijn talloze tips en handleidingen te vinden om met papier maché te werken. Ik vind het altijd het makkelijkste om vanuit een soort basisvorm te werken. Ofwel een silhouet wat is daarna driedimensionaal ga maken of gewoon door proppen krantenpapier aan elkaar te plakken net zolang er een ruwe versie ontstaat van je sculptuur. Bij de ekster ben ik begonnen met twee proppen; één voor het lijf en één voor de kop.

Vogel01
De basis van ieder papier maché project

Met schilderstape plak je de proppen aan elkaar en daarna ga je ze verstevigen met repen krantenpapier en behanglijm. De staart van de ekster heb ik van karton geknipt en daarna op het lijf bevestigd. Met rolletjes of propjes krantenpapier maak je structuren als verendek, oogkas en snavel. Ik heb niet veel foto's van de verdere opbouw, maar vergeet niet dat ik ook nog nooit een vogel van papier maché heb gemaakt, dus ga het vooral zelf proberen. Na een aantal lagen acrylverf heb ik twee glazen oogjes opgeduikeld uit mijn inmense verzameling wie-wat-bewaart-heeft-wat-rommel en heb ik hem op een stok bevestigd en afgelakt. Helaas glimt hij nu wel iets te veel, maar daar ga ik nog een oplossing voor bedenken. Ik denk dat ik nog even wacht tot de kersen wat meer kleur hebben, anders hebben de eksters helemaal snel door dat het hier een charlatan betreft.

Vogel02
Ekster in opbouw

NB: de vogels hebben dit jaar keurig netjes gewacht tot alle kersen rijp waren en ze toen allemaal opgevroten.